Директорът на БНР обвини министъра на културата във фалшификация

Андон Балтаков е поискал от СЕМ да му бъде прекратен договорът за управление и настоява за оставката на Боил Банов

Директорът на БНР обвини министъра на културата във фалшификация

Снимка: Стопкадър/YouTube

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтакове внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии искане договорът му да бъде прекратен предсрочно от 1 ноември. Пред самото радио той обвинява министъра на културата Боил Банов във фалшификации.

„Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио“, казва Балтаков.

Според него в доклада на министър Банов, с който се предлага проект на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява общественото радио, са изключени от внесения проект, но под тях стои одобрението на генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект.

Подари това Балтаков иска оставката на министъра, за който това е поредният скандал в рамките на неговото управление

„Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили да изглеждат така, като че ли аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио“, аргументира се Балтаков.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

„Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии“, аргументира се той.

Коментари: 0