Brexit ще бъде по-брутален, отколкото някой е очаквал

Според него негъвкавостта и заплахите на Великобритания към ЕС ще влошат търговските взаимоотношения

Джон Мейджър:

Brexit ще бъде по-брутален, отколкото някой е очаквал

Снимка: Pixabay

5296 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Brexit ще бъде „по-брутален, отколкото някой е очаквал“, коментира сър Джон Мейджър, бивш министър-председател на Обединеното кралство. В своя реч в Лондон той заяви, че "негъвкавостта" и "заплахите" на Великобритания към ЕС ще направят бъдещата търговия по-малко печеливша, предава BBC.

Мейджър също така изрази притесненията си относно критиките, които кралството понася заради предложения закон, който дава на министрите правомощия да не се изпълняват клаузи от споразумението за Brexit, подписано през януари. Те от своя страна заявиха, че не възнамеряват да използват тези правомощия, но са необходими като „предпазна мрежа“, в случай че споровете по споразумението не могат да бъдат разрешени по друг начин.

Сър Джон, който беше открит критик на излизането на Обединеното кралство от ЕС, каза, че "това е хлъзгав наклон, по който нито едно демократично правителство не бива да се движи". Той призова парламента да се противопостави на законопроекта, който според него заплашва основните свободи и може да постави министрите над закона.

Обединеното кралство и ЕС са в надпревара с часовника за осигуряване на споразумение преди 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз.

От кралството заявиха, че се надяват да осигурят всеобхватна сделка по модел на споразумението на ЕС с Канада. Мейджър категорично заяви, че с тези изисквания процесът ще завърши без сделка или с "немощно и необработено" споразумение.

Бившият министър-председател изрази и притесненията си за бъдещите взаимоотношения на страната със САЩ.

„Нашето голямо международно влияние се основаваше на история и репутация, подкрепена от членството ни в Европейския съюз и от тесния ни съюз със САЩ”, допълва сър Мейджър.

Подкрепи Economic.bg