Катастрофата за турската лира не е приключила

Рокадите в правителството няма да са достатъчни за скок на валутата

Катастрофата за турската лира не е приключила

Снимка: Unsplash

13477 ~ 1 мин. четене

Ден след сериозния скок на турската лира, воден от рокадите в правителството, във вторник тя отново поевтинява. Това показва, че уволнението на управителя на централната банка на Турция и оставката на финансовия министър няма да са достатъчни да изведат валутата от историческото дъно, в което попадна през последните няколко месеца.

Турска лира

Към 16 ч българско време лирата поевтиня с 1.5% и 1 долар се търгуваше за 8.2141 лири. По-рано през деня поевтиняването достигна дори до 4%, като тогава валутата почти бе изтрила печалбите от понеделник. На смяната в ръководството на паричната политика на Турция лирата реагира положително първоначално и поскъпна с 6% в понеделник.

Поевтиняването днес идва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов финансов министър - Лутфи Елван, доскорошен заместник-министър.

Припомняме, че политическото сътресение започна в ранните часове в събота, когато Ердоган замени управителя на централната банка с бившия министър на финансите Наджъ Агбал, пораждайки надежди за повишаване на лихвения процент, което може да стабилизира затруднената лира и да облекчи двуцифрената инфлация. Един ден по-късно Албайрак заяви в Instagram, че подава оставка по здравословни причини, а късно в понеделник управляващите назначиха за нов финансов министър Елван.

Новият гуверньор на централната банка Агбал открито заяви в понеделник, че централната банка ще „използва решително“ всички инструменти на политиката, за да постигне основната си цел за ценова стабилност. Това означава, че възможността да бъде повишен основния лихвен процент е голяма. Това може да стане още на 19 ноември, когато е насрочено следващото заседание на Комитета по парична политика.

Подкрепи Economic.bg