Николова предупреди хотелите в Банско да внимават с мерките

Очакванията са посещенията в зимния курорт да паднат с около 60%, пак ще се разчита на българи

Николова предупреди хотелите в Банско да внимават с мерките

Снимка: Министерство на туризма

532 ~ 2 мин. четене

Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представителите на бизнеса в Банско. В дискусията участваха и заместник-кметовете на община Банско Стойчо Баненски и Сашка Въчкова.

Вицепремиерът припомни, че Министерството на туризма е проучило практики на водещите в Европа ски курорти и на тяхна база бе разработен пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги.

Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден", категорична бе министър Николова.

И уточни, че проверките вече са започнали, като инспекциите ще се осъществяват от министерствата на туризма и здравеопазването, РЗИ, МВР и кметовете на общините.

Николова заяви, че както през лятото, и сега погледите ще са насочени към българските туристи, на които ще се разчита да спасят сезона. "Вярвам, че със сънародниците ни ще изберем зимните ни курорти за предстоящите празници", каза тя.

На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 г.  се очаква спад около 60% в общата посещаемост. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%. Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни. Според прогнозите на Министерството  на туризма 70 на сто по-малко туристи се очакват през идния сезон.

Вицепремиерът коментира, че характерното при пътуванията през зимния сезон е, че голяма част от тях се реализират с резервации в последния момент. "Надяваме се и тази година да е така и това е още една причина да спазваме всички санитарни норми, да не допускаме заразявания в курортите и да поддържаме имиджа на страната като сигурна и безопасна дестинация", уточни тя. По думите й не може да говорим за добър или силен сезон, но очакваме все пак да има сезон и затова е ключово да запазим курортите си стерилни.

Операторът на ски зоната информира, че се подготвя сезонът да е от 4 декември  до 11 април. В момента се прави необходимата подготовка, като очакванията са за спокоен сезон. Обезпечени са с необходимите специалисти и добра техника. Ще бъдат въведени и спазвани разписаните указания на Министерството на туризма.

Подкрепи Economic.bg