Турската лира поскъпна след уволненията на високо ниво

Страната остана без финансов министър

Турската лира поскъпна след уволненията на високо ниво

Реджеп Тайип Ердоган, вляво, и Берат Албайрак, вдясно, по време на митинг

Снимка: БТА

7020 ~ 2 мин. четене

Турската лира поскъпна сериозно в понеделник, след като през почивните дни президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка заради срива на лирата до историческо дъно.

Турска лира

В неделя оставка подаде и финансовият министър Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Той обяви това в профила си в социалните мрежи, като по негови думи причината е здравословна.

Така към 9:20 ч. българско време лирата поскъпна с 3.8% и 1 долар се търгуваше за 8.2629 лири. Нивото обаче остава ниско и такова, до което по-рано лирата не беше потъвала в цялата си история преди валутната криза от последните месеци.

Според анализатори смяната в управлението на централната банка и финансовото министерство ще позволи да бъде увеличен рязко основният лихвен процент. Това би било и предпоставка за сериозен скок на турската валута. Следващото заседание на Комитета по парична политика, на което това може да се случи, е насрочено за 19 ноември.

Лирата поевтиня с приблизително 30% от началото на годината – на фона на пандемията, изчерпващите се валутни резерви на Турция и усложнената геополитика ситуация.

За част от инвеститорите внезапната смяна начело на централната банка няма да помогне на лирата, освен ако паричната политика не направи завой. Начело на банката бе поставен Наджи Агбал, бивш финансов министър. Кой ще поеме ръководството на министерството обаче все още не е ясно.

Отношенията с Белия дом

Сред теориите за оставката на Албайрак може да бъде открита и американска следа, като New York Times обръща внимание на изхода от президентските избори в САЩ. Част от задачите му бяха да поддържа добри отношения с Белия дом чрез дъщерята на досегашния държавен глава – Иванка, и нейния съпруг Джаред Къшнър. Тръмп и неговия щаб обаче загубиха Америка, а победата на Джо Байдън едва ли радва особено Ердоган. Турция е заплашена от санкции от страна на САЩ заради тестването на руските ракети S-400.

Досега Тръмп имаше добри отношения с Ердоган, но смяната на курса в управлението на най-голямата икономика в света може и да означава по-твърд подход. А това няма да се хареса на югоизточната съседка на България.

Подкрепи Economic.bg