Бюджетът на ЕС и Covid помощта отново стават мираж

Унгария заплаши с вето, което ще забави приемането им

Бюджетът на ЕС и Covid помощта отново стават мираж

Снимка: БТА

808 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което заплашва да наложи вето на евробюджета.

Бюджет на ЕС

Причината е сключеното в четвъртък споразумение, според което нарушенията на принципите на правовата държава може да бъдат основание за спиране на средствата от бюджета на ЕС, в т.ч. и на новите инструменти, предназначени за възстановяване от пандемията.

Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли“, се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu.

Пакетът от мерки включва европейския бюджет 2021-2027 г. (1.074 трлн. евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от коронакризата (750 млрд. евро).

Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че „предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения“, които отварят възможност за „политически злоупотреби“. Освен до германското европредседателство, писмото е изпратено и до председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, както и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки в националните им парламенти.

Евродепутатите обясниха, че според споразумението от миналата седмица, за да бъдат предприети действия срещу дадена държава, ще е достатъчно и само да бъде застрашена независимостта на съдебната власт. Eвpoдeпyтaтитe от месеци настояват изплaщaнeтo нa cpeдcтвa oт EC дa бъдe cпpянo в cлyчaй нa въпpocи, cвъpзaни c неспазване въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa, а нe caмo в cлyчaй нa измaмa или ĸopyпция. Това обаче забавя приемането на бюджета и спасителния пакет за възстановяване. Междувременно европейските страни се борят с втората вълна от Covid-19, която вече в голяма степен отново напълно блокира икономиките им.

Подкрепи Economic.bg