ДКЕВР с нови мерки за цените на тока

От регулатора са категорични, че няма да позволят нова, по-висока цена на тока от април

ДКЕВР с нови мерки за цените на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оповести нови мерки, с които да се регулират цените на електроенергията, произведена от биомаса. От регулатора са категорични, че няма да позволят нова, по-висока цена на тока от април.

Първото заседание на ДКЕВР за 2015 г. стартира със скандал между граждански сдружения, след което започна предвиденото обществено обсъждане за намаление на изкупните цени за енергията, произведена от биомаса.

Намалението с до 34%, предложено от енергийният регулатор, бе критикувано остро от бранша, които посочиха сериозни пропуски в докладите.

От Българската асоциация за биомаса заявиха още, че посочените от регулатора цени на дървесината са грешно изчислени. ДКЕВР не е взела предвид и някои разходни пера на централите.

Относно прогнозираното ново поскъпване на тока, вече има изготвена програма за мерките, които трябва да се предприемат през 2015 г. Предстоят преговори с американските централи както и решаването на проблемите с ВЕИ-тата, и когенерациите.

Коментари: 0