Днес Айфеловата кула е затворена

Причината е стачка на работниците

Днес Айфеловата кула е затворена

Френските профсъюзи продължават да стачкуват в цялата страна, въпреки Европейското първенство по футбол, което се провежда в страната. Към недоволството се присъединява и персоналът на Айфеловата кула. В резултат на това най-голямата забележителност в Париж ще бъде затворена за посещение цял ден.

Десетки хиляди французи протестираха днес във френската столица. Стачкуващите бяха докарани със стотици автобуси от цялата страна. Парижкото шествие е най-голямата протестна проява през последните 3 месеца. Демонстрации се очакват и в други големи градове. 

Според представители на най-големия национален синдикат, Общата конфедерация на труда, ще се проведат демонстрации, въпреки трудностите в организацията на Евро 2016.

„Това не е краят“, заяви ръководителят на конфедерацията Филип Мартинез. По думите му борбата съвсем не е приключила. 

Въпреки протестите, властите остават непреклонни. "Правителството не се страхува. Ние няма да отстъпим", заяви министър-председателят Манюел Валс.

Част от служителите на националната жп компания SNCF също стачкуваха, спирайки работа. Таксиметровите шофьори, които са против нерегулираните конкуренти, също протестираха, като демонстрацията им затрудни трафика в западната част на Париж.

Френските синдикати призовават властите да се откажат от спорна социална реформа, която по-рано тази година кабинетът въведе. Реформата включва широка либерализация на пазара на труда и по-специално повече права на фирмите за уволнение на персонал в случай на икономически трудности.

Френските власти настояват, че мярката ще позволи на предприятията да са по-устойчиви на рисковете, а синдикатите на свой ред настояват за преразглеждане на реформата.

Коментари: 0