Днес се отварят офертите за концесионер на Летище София

Кандидатите се състезават да управляват столичния аеропорт за срок от 35 години

Днес се отварят офертите за концесионер на Летище София
672 ~ 1 мин. четене
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще открие заседанието на комисията за провеждане на процедурата за концесия на Летище София, на което ще бъдат отворени офертите на допуснатите участници.

Преди месец бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и стана ясно, че кандидатите за столичния аеропорт са петима.

Все още не е определена датата, на която ще бъде избран победителя в процедурата. Той обаче ще получи летището за срок от 35 години. За този период ще трябва да инвестира в него близо 8 млрд. лв., включително първоначалната концесионна такса в размер на около 550 млн. лв., годишната концесионна такса около 15 млн. евро и изграждането на трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафик.

Към момента Летище София се управлява от „Летище София“ ЕАД, еднолично търговско дружество със 100% държавна собственост на капитала, в което правата на едноличен собственик на капитала се упражняват от министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията.

Коментари: 0