Тристранката ще обсъжда вдигането на минималната заплата

Тристранният съвет ще обсъди още и размера на социалните помощи за работещи в неплатен отпуск по време на коронакризата

Тристранката ще обсъжда вдигането на минималната заплата

Снимка: Красимир Свраков

692 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание, на което ще бъде обсъдено увеличението на минималната работна заплата, пише БНР.  Предвижда се от първи януари 2021 г. тя да стане 650 лева от сегашните 610 лева.

При нормална продължителност на работното време от 8 часа, при 5-дневна работна седмица от догодина минималното заплащане на час става 3.92 лв.

Освен това социалните партньори ще обсъдят и проекта на правителството за отпускане на нова помощ от 24 лева на ден за работещи в неплатен отпуск в коронакризата. Тя ще бъде за обекти, на които са наложени временни ограничения на дейността от държавен орган в пандемията.

Oт КНСБ и КТ "Подкрепа" са твърдо за увеличението на минималната заплата и дори настояват то да бъде още по-голямо. Работодателските организации обаче смятат, че методологията, по която се определя размерът на минималната работна заплата е неясен и непрозрачен.

От друга страна бизнесът и синдикатите настояват да бъде уреден законодателно въпросът с т.нар. временна или техническа безработица, вместо да се търсят моментни решения. Така ще бъде ясно за кои фирми ще се прилагат мерките за подкрепа при икономически кризи.

Подкрепи Economic.bg