До месец КЕВР решава дали ще отнеме лиценза на \"ЧЕЗ Електро\"

Регулаторът отново обеща токът да не поскъпне драстично въпреки подадените ценови заявления от дружествата

До месец КЕВР решава дали ще отнеме лиценза на \

Снимка: Economic

Автор: Александра Сотирова

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши до месец май дали да отнеме лиценза на "ЧЕЗ Електро" заради старите спорове с Националната електрическа компания (НЕК).

„В понеделник, 16 април, ще изготвя заповед за изготвяне на доклада относно лиценза на ЧЕЗ. До един месец ще излезе доклада и след още две седмици ще има заседание, на което ще бъде взето решение. Касае се за "ЧЕЗ Електро", тъй като имаше процедура и за "ЧЕЗ Разпределение", каза председателят на КЕВР Иван Иванов на пресконференция днес.

Преди години държавната компания и електроснабдителните дружества влязоха в конфликт, след като последните започнаха да си прихващат средства от НЕК за дължимите им, според тях, компенсации за изкупуваната зелена енергия.

В периода юли 2012 г. - юли 2013 г. ЧЕЗ, EVN и „Енерго-про” бяха задължени да изкупуват част от електроенергията на възобновяемите енергийни източници, като разходите им трябваше да бъдат покрити на по-късен етап. Това обаче не се случи и през август 2013 г. ДКЕВР реши да отложи изплащането на тези 318 млн. лв.

"В този бум на ВЕИ източниците НЕК изпадна в тежка финансова ситуация и не можеше да изплаща на  дружествата сумите, които им дължеше по повод това, че те изкупуваха от източници на възобновяема енергия", обясни Иванов.

При това положение тези дружества приеха прихващането, което не е позволено по Закона за енергетиката, но те се позоваха на Търговския закон”. Тогава другите две дружества се съгласиха да върнат част от сумите на НЕК, а ЧЕЗ - не.

Процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ е започната още през март 2014 г. и все още тече. Ако сега КЕВР стигне до решение да отнеме лиценза на ЧЕЗ по Закона за енергетиката, регулаторът ще назначи особен търговски управител на дружеството.

През пролетта на 2014 г., когато председател на ДКЕВР бе Боян Боев, регулаторът глоби ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про" с по 1 млн. лв., но глобата на ЧЕЗ падна в съда.

Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че няма да има чувствително увеличение на цената на електроенергията през новия регулаторен период (1 юли 2018 г.). Това коментира Иванов по повод коментарите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ЧЕЗ иска увеличение с 51% на нощната и с 5% на дневната тарифа на тока. Преди дни тя показа документа с новите цени във Facebook, след като го получи от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Той каза още, че КЕВР е приела да присъства другата седмица на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ, за да даде отговори на зададени въпроси относно продажбата на ЧЕЗ и инвестициите на дружеството от 2005 г. насам.

Иван Иванов потвърди, че ТЕЦ „Варна” е внесла официално заявление за одобряване на цени на електроенергията. „Има подадено заявление, очакваме тяхната неконфиденциална версия”, каза той. Председателят на КЕВР не даде конкретен отговор дали включването на ТЕЦ „Варна” в енергийния микс на страната ще повиши цената на електрическата енергия за следващия регулаторен период, каквито са и опасенията на работодателските организации.

Коментари: 0