Договори за саниране няма да се сключват, докато не се осигурят още пари

Дадените от предишното правителство 2 млрд. лв. са изчерпани, необходими са поне още толкова

Договори за саниране няма да се сключват, докато не се осигурят още пари
2186 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Сключването на нови договори за целево финансиране с „Българска банка за развитие“АД ще бъде възстановено, след като бъдат сключени всички анекси към текущите договори за целево финансиране и при наличие на свободен финансов ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От това кратко съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството става ясно, че отпуснатите 2 млрд. лв. от предишното правителство са изчерпани.

Вторият милиард бе одобрен от Министерски съвет на 26 януари 2017 г. – ден преди да дойде на власт служебното правителство. Оказва се, че той е бил разпределен от ББР още преди да е бил одобрен.

От регионалното министерство успокояват гражданите, кметове на общини, областни управители, външни изпълнители за отделните дейности, че за всички 2022 жилищни сгради, които имат сключен договор за целево финансиране с ББР е гарантирано държавното финансиране.

На пресконференция в понеделник стана ясно, че чакат още 2000 блока, за които ще са необходими още 2 млрд. лв., за да бъдат санирани безплатно.

В края на ноември МРРБ излезе с доклад, в който посочи, че от началото на програмата са обновени 119 сгради, за които са платени 115 млн. лв. Т.е. малко под 1 млн. лв. на многофамилен блок.
Подкрепи Economic.bg