Турция пусна първата LAA мрежа в света

Максималната скорост на сваляне достига 370 мегабита в секунда

Турция пусна първата LAA мрежа в света
11593 ~ 1 мин. четене

Турция пусна първата в света мрежа с поддръжка на технология LAA. Проектът е дело на Huawei, Vodafone и Qualcomm.

Мрежата ще позволява сваляне с максимална скорост  370 мегабита в секунда, което е постигнато благодарение на процесор Qualcomm Snapdragon 835 и мобилен модем X16 LTE.

Новата мрежа вече е тествана на стадион Vodafone Arena в Истанбул. Резултатите показват, че спектралната ефективност на LAA е по-голяма, отколкото на Wi-Fi при използване на същия 40MHz спектър. 

Тестването на LAA мрежата е извършено с базови станции Lampsite Huawei. За агрегиране на трите носещи честоти е използван нелицензиран спектър 40 MHz в диапазона 5GHz и лицензиран спектър 15MHz в диапазона 2,6GHz, пише technews.

Също така е установено, че LAA мрежата работи отлично с технология Wi-Fi, благодарение на поддръжката на стандарта R13 3GPP за прослушване на канала преди излъчване (Listen Before Talk).

Концепцията LAA, или License Assisted Access, предвижда агрегиране на Wi-Fi спектър с лицензиран LTE спектър. Това дава възможност за съществено увеличаване на скоростта за сваляне на данни, което означава по-поглъщащо потребителското изживяване при използване на приложения за виртуална и добавена реалност.

Подкрепи Economic.bg