Домусчиев: Трябва да вдигнем активността при усвояването на евросредства

България е паднала до 4-то място в Европа по този показател, каза председателят на КРИБ

Домусчиев: Трябва да вдигнем активността при усвояването на евросредства
864 ~ 1 мин. четене
България се справя добре при усвояването на евросредства, но трябва да вдигнем активността. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев по време на конференцията „Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ)”. Събитието е организирано от председателя на Комисията по Регионално развитие в Европейския парламент, съвместно с КРИБ.

„На всички ни е ясно, че притокът на европейски средства ще намалее скоро. И като всяка една икономика ние имаме нужда от подкрепа, от един свеж ресурс за по-сериозни инвестиционни проекти, без значение от големината на бизнеса”, коментира Домусчиев. Според него фактът, че на конференцията са се събрали ръководители и експерти от ЕФСИ е доказателство, че България се справя добре.  „Но трябва да вдигнем нашата активност, защото сме паднали в усвояването на средства до 4 място в Европа”, каза още председателят на КРИБ.

„Нашето наблюдение през последната година е, че все по-трудно български фирми успяват да получат финансиране през Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и че повечето коментари са, че нямаме активна позиция на българските представители в банката”, каза Домусчиев, добавяйки, че правителството трябва да заеме по-адекватна позиция, „за да реализираме тези проекти и да създадем условия за инвестиции”.
Подкрепи Economic.bg