Доналд Тръмп очаква срив на пазарите, ако бъде отстранен

Американският президент бе замесен в няколко скандала, които са на път да му осигурят процедура по отстраняване от поста

Доналд Тръмп очаква срив на пазарите, ако бъде отстранен
Президентът Доналд Тръмп заяви, че не вижда причина Конгресът да прекратява правомощията му, но ако все пак депутатите го сторят след частичните избори през ноември, фондовият пазар ще се сгромоляса, а американците ще обеднеят.

„Не знам как може да отстранят някой, който е свършил чудесна работа“, каза Тръмп в обширно интервю за Fox News. „Ще ви кажа нещо, ако бъда отстранен, пазарът ще се срине. Мисля, че всички ще обеднеят от това“, добави той.

Американската конституция казва, че президентът, вицепрезидентът и всички държавни служители, включително съдиите и членовете на кабинета на президента, могат да бъдат отстранени от длъжност при повдигнато обвинение и осъдително решение за извършено предателство, взет подкуп или други тежки престъпления.

В момента Републиканската партия на Тръмп има мнозинство в Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), където може да се повдигне темата за импийчмънт на президента. Засега Демократическата партия се въздържа да обсъждат темата и чакат частичните избори през ноември, когато силите в Долната камара могат да се променят.

Двама американски президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са били подлагани на тази процедура, но никога не са били събирани необходимите две трети от гласовете, за да бъдат отстранени.

Вчерашният ден може да се определи като един от най-лошите за Доналд Тръмп. Неговият личен дългогодишен адвокат Майкъл Коен го замеси в няколко престъпления. Коен обяви, че е готов да сътрудничи на прокурора Робърт Мълър, който води специализираното разследване срещу щаба на американския президент по подозрения в незаконни връзки с Русия по време на кампанията.

Коен също така се призна за виновен по 8 обвинения за данъчни и банкови измами, както и нарушения на законодателството за предизборното финансиране. Част от повдигнатите обвинения засягат транзакции към две жени, които са възнамерявали да разкрият любовните си афери с Доналд Тръмп по време на кампанията през 2016 г., едната е порноактрисата Сторми Даниелс.

По същото време лобистът Пол Манафорт, който през лятото на 2016 г. ръководеше предизборната кампания на Доналд Тръмп, е признат за виновен в извършването на 8 тежки финансови престъпления, общите наказания за които означават, че той ще лежи в затвора до края на дните си.
Коментари: 0