Тръмп излъгал за здравословното си състояние преди изборите

Лекарят на американския президент отрече той да му е описвал здравето

Тръмп излъгал за здравословното си състояние преди изборите

Снимка: Wikimedia

2558 ~ 2 мин. четене

Писмото на нюйоркския личен лекар на Доналд Тръмп от времето на предизборната му кампания през 2015 г., в което се твърди, че Тръмп ще е най-здравият човек, избиран някога за президент, било съставено от самия Тръмп, съобщи вчера лекарят Харолд Борнстийн.

„Той ми продиктува цялото писмо. Не го писах аз”, заяви пред телевизия CNN д-р Борнстийн, който казва, че бил личен лекар на Тръмп от 1980 г. Лекарят е повторил изказването си и пред телевизия NBC.

„Г-н Тръмп беше подложен наскоро на пълен медицински преглед, който показа само положителни резултати”, гласеше писмото, подписано от Борнстийн. „Кръвното му налягане е 110 на 65, а лабораторните резултати са удивително добри. Физическата му сила и издръжливост са забележителни. Мога да заявя недвусмислено, че ако бъде избран, г-н Тръмп ще е най-здравият човек, заемал някога президентския пост”, се казваше още в медицинската бележка.

Борнстеийн определи характеристиката „най-здрав” като „черен хумор”.

Тръмп прочел на глас текста, докато Борнстийн и жена му пътували с кола през Сентръл парк. Впоследствие от предизборния щаб на Тръмп публикуват писмото през декември 2015 г.

Лекарят на сегашния американски президент каза, че през февруари 2017 г. дългогодишният бодигард на Тръмп Кийт Шилър и още двама души нахлули в офиса му и иззели медицинската документация на Тръмп. Това станало два дни, след като лекарят казал за един вестник, че от години предписва на Тръмп лекарство за растеж на косата.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи на редовен брифинг, че документацията била иззета съгласно „стандартна оперативна процедура” при встъпване в длъжност на нов президент.

Коментари: 0