Индексите в САЩ хвърчат въпреки рекордните съкращения на работници

Докладът за рекордната месечна безработица не попречи на американския пазар да отвори на зелена територия

Индексите в САЩ хвърчат въпреки рекордните съкращения на работници

Снимка: Pixabay

920 ~ 2 мин. четене

Американският фондов пазар отвори на зелена територия въпреки доклада за месечната безработица, свидетелстващ за най-високото й ниво от началото на статистиката през 1948 г., и продължаващия натиск на здравната криза върху икономиката, пише CNBC. През април от пазара на труда са били отстранени 20.5 млн. души, което е невиждан брой от 1933 г., когато започва да се мери този показател.

Индустриалният индекс Dow Jones нарасна с 329 пункта, или с 1.4%, S&P 500 добави 1.1% към стойността си, а Nasdaq Composite се покачи с 0.7%. Участниците на пазара са спокойни, защото дори възобновяването на икономиката да се забави, солидните печалби на технологичните компании ще се запазят.

Печалбите на Facebook, Amazon Alphabet и Apple помогнаха на Nasdaq да се върне обратно на положителна територия за 2020 г. и вече е с ръст от 0.8% за тази година. S&P 500 се отдалечи с повече от 30% от най-ниските си нива по време на коронавирусната пандемия и я делят 15% от нов положителен рекорд.

„Възстановяването е наистина удивително като се има предвид, че все още сме принудени да работим от вкъщи. Това понижава търсенето, но пазарите се справят с това“, казва Джо Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. Акциите на компаниите, които ще се възползват от възобновяване на икономиката, нараснаха след днешното отваряне.  Пример за такива са авиокомпаниите, Disney, MGM Resorts и Hilton Worldwide.

„Изглежда, че инвеститорите не се притесняват от цунамито на отрицателните икономически показатели и липсата на печалби за бизнеса, а са се фокусирали върху постепенно връщане на икономиката към нормалния й ритъм“, сподели наблюденията си Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities. 

От Министерството на труда заявиха, че миналия месец са загубени рекордните 20.5 млн. работни места, като равнището на безработицата е скочило от 4.4% на 14.7%. Това са най-големите антирекорди в историята на статистиката. Все пак прогнозите на анализаторите не се изпълниха. Те очакваха да бъдат загубени 21.5 млн. работни места, а безработицата да достигне 16%.

Уолстрийт прие положително и разговора между министър на финансите Стивън Мнучин, американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и вицепремиера на Китай Лю Хе относно осъществяването на първа търговска сделка, подписана през януари. „И двете страни са се съгласили, че въпреки настоящата ситуация в световен мащаб, поетите ангажименти по споразумението ще бъдат изпълнение своевременно“, коментираха от министерството на финансите.

Напрежението между двете страни продължава да расте, заради острите критики на американските служители към действията на Китай за ограничаване на огнището от COVID-19.

Коментари: 0