ДПС предлага охраната от НСО да се плаща от застрашените лица

Сега тя се покрива от бюджета на службите

ДПС предлага охраната от НСО да се плаща от застрашените лица

Снимка: НСО

2750 ~ 1 мин. четене
ДПС внесе обещаните промени в Закона за националната служба за охрана. Те предвиждат осигуряването на защита от страна на НСО да се плаща от лицата, за които е установено, че имат нужда от такава. 

Предложението е внесено от парламентарната група на ДПС, като под законопроекта са се подписали депутатите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. 

По-рано Карадайъ лично пое ангажимент да внесе поправки в закона за НСО. Той дойде след поредната доза критики около това, че държавната охрана от години пази почетния председател на ДПС – Ахмед Доган, например. С такава се движи и депутатът Делян Пеевски. За тяхната сигурност обаче на практика плаща данъкоплатецът. 

Предложените промени предвиждат тези, за които има основания да им бъде осигурена държавна охрана, все пак да си плащат за нея. Тарифата ще бъде утвърдена от министъра на финансите, по предложение на началника на НСО. 

„Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице“, се посочва в мотивите на законопроекта. 

Потенциалните икономии, които се очаква да бъдат направени по този начин, биха могли да послужат за инвестиции в съвременно техническо оборудване и допълнителна квалификация на служителите на НСО, дават пример още вносителите на предложението. 

Коментари: 0