Две от най-големите американски издателства на вестници се сливат

Новата група ще притежава над една шеста от всички ежедневници в САЩ

Две от най-големите американски издателства на вестници се сливат

Снимка: USA Today

676 ~ 1 мин. четене
Две от най-големите американски вериги за вестници обявиха, че ще се слеят, обединявайки стотици местни издания под една компания.

New Media Investment Group, компанията майка на GateHouse Media, заяви, че е постигнала споразумение за придобиване на Gannett в комбинирана сделка с акции и пари в брой.

И двете компании имат огромни портфейли. Gannett издава USA Today, в допълнение към много известни местни вестници. GateHouse Media оперира на 612 пазара в 39 щата.

Акционерите на Gannett ще притежават 49,5% от новата компания, а акционерите на New Media ще притежават 50,5%, се казва в прессъобщението, обявяващо сливането.

USA Today съобщи, че сделката е на стойност около 1,38 милиарда долара.

Комбинираната компания ще се казва Gannett и ще оперира в централата на Gannett близо до Вашингтон, в Маклин, Вирджиния. 

Според Nieman Lab, която първо съобщи за сливането, новата компания ще представлява „повече от една шеста от всички останали ежедневници“.

Сливането ще доведе до прогнозни годишни спестявания от приблизително 275 до 300 милиона долара, заявиха от компаниите в прессъобщение. Сливането на двете големи издателства може да помогне на новата компания да спести от технологии и човешки ресурси и да ускори „дигиталната си трансформация“, се казва в съобщението.


Подкрепи Economic.bg