Libra отново е под международен прицел, този път заради личните данни

Регулатори от САЩ, ЕС и Великобритания излязоха с общо изявление

Libra отново е под международен прицел, този път заради личните данни
1792 ~ 1 мин. четене
Висшите служители по защита на личните данни в САЩ, ЕС и Великобритания излязоха с общо изявление, отразяващо „огромните резерви“, които имат по отношение на неприкосновеността на информацията, включително финансовата, що се касае до предложението за криптовалута на Facebook. 

Libra, която беше представена през юни, вече провокира притесненията на централните банкери, финансовите министри и законодателите в редица страни. Сега сред критиците ѝ се присъединяват и регулаторите за защита на личните данни. 

Те заявиха, че са „изненадани и загрижени“ от липсата на информация от Facebook и дъщерното дружество Calibra, което ще управлява дигиталния портфейл за плащания с Libra, когато става дума за защитата на личните данни на потребителите. Регулаторите коментират, че въпреки заявки за осигуряване на високи защити, не са посочени конкретни практики за обработка на информацията. 

Новата порция притеснения, този път около личната неприкосновеност, са поредното препятствие, което се изпречва на пътя на Libra. Първоначалната амбиция на Facebook е да стартира валутата си през идната 2020 г. 

Множество институции, включително американският Сенат, Фед и Европейската централна банка, настояха за задълбочен преглед на последиците от бъдещата дигитална валута върху финансовата стабилност, долара и възможностите за подпомагане на престъпни организации. 

Съвместното изявление от понеделник е подписано редица национални регулатори, сред които на САЩ, ЕС, Австралия, Канада, Албания и Буркина Фасо. „Много от нас в регулаторната общност трябваше да се справят с предишни епизоди, в които обработването на информация от хората във Facebook не отговаря на очакванията на регулаторите или техните собствени потребители“, се казва в него.

Facebook не е коментирала. 


Подкрепи Economic.bg