САЩ са готови да експлоатират Великобритания след Brexit

Мнението е на бившия американски финансов министър Лари Съмърс и се споделя от немалко британски депутати

САЩ са готови да експлоатират Великобритания след Brexit
12748 ~ 2 мин. четене
Великобритания ще се затрудни да договори търговско споразумение със САЩ, защото Brexit ще я направи отчаяна и ще ѝ отнеме лостовете за влияние. Това е мнението на бившия американски финансов министър Лари Съмърс, пише Business Insider.

Британският външен министър Доминик Рааб тази седмица ще посети САЩ като част от усилията си да положи основите за широкообхватно търговско споразумение между двете страни, което да бъде сключено, след Великобритания напусне ЕС. Про-Brexit настроените британски депутати, както и новият премиер Борис Джонсън, смятат, че едно споразумение за свободна търговия със САЩ ще е едно от най-големите предимства вследствие на излизането от ЕС. Американският президент Доналд Тръмп от своя страна обеща потенциалната сделка да бъде безпрецедентна по отношение на широчината на обхвата си.

Съмърс, който заемаше високопоставени постове както в администрацията на Бил Клинтън, така и в тази на Барак Обама, обаче днес заяви, че САЩ биха се съгласили да сключат споразумение, единствено ако то е силно в тяхна полза.

„Великобритания няма лостове за влияние. Великобритания е отчаяна. Тя няма никого другиго. Нуждае се от споразумение много скоро. Когато имаш отчаян партньор в преговорите, тогава печелите най-трудната сделка“, заяви бившият американски министър пред BBC. „Последното нещо, което искате да направите, е да напуснете работа преди да сте потърсили друга. По същия начин, важи това, че напускането на Европа, ще бъде най-лошият начин да получите лостове влияние спрямо каквито и да било нови потенциални партньори“, добави той.

Перспективата за всеобхватно търговско споразумение между Лондон и Вашингтон среща съпротива от немалко британски депутати. Те се опасяват, че един такъв документ би дал на американските компании широк достъп до селското стопанство на Великобритания, че приливът на евтини американски стоки ще подбие цените на британските компании, както и че храните от САЩ няма да с толкова високи стандарти, както тези от ЕС и самата Великобритания. Опозиционната Лейбъристка партия дори твърди, че едно споразумение за свободна търговия със САЩ би дало на частните американски компании достъп до британската система за здравеопазване.
Подкрепи Economic.bg