Държавата още не е платила на „Сиела Норма“ машините за гласуване

Тепърва ще се прецени къде в чужбина има нужда от доставка на машини

Държавата още не е платила на „Сиела Норма“ машините за гласуване

Снимка: Красимир Свраков

1200 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Държавата досега не е платила нито една машина от тези, които бяха доставени и използвани на парламентарните избори на 4 април. Това потвърди говорителят на новата Централна избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ефира на bTV тази сутрин. Думите ѝ идват ден след първото заседание на органа и след като в публичното пространство се бе разпространила такава информация.

Договорът за доставката на над 9400 машини е на стойност 43 млн. лв. без ДДС.

Нищо не е платено за машините“, каза Матева.

По думите ѝ доставчикът „Сиела Норма“ все още не е представил всички документи. Предстоят срещи с представителите на фирмата, за да се изясни казусът, поясни говорителят на ЦИК.

Матева каза, че наличните машини са достатъчни за България. Все още не е ясно колко ще трябват за секциите в чужбина, като в момента ЦИК чака „Информационно обслужване“ да каже къде в чужбина са гласували повече от 300 избиратели и къде са подадени най-много заявления.

Ще се направи и анализ, който да покаже дали и в кои секции в България ще трябва да се поставят по две машини. „Опитът показва, че с машини се гласува по-бързо“, коментира Матева, сравнявайки го с хартиените бюлетини. По думите на говорителя на ЦИК пред предсрочните избори на 11 юли ще бъде организирана мащабна информационна кампания, която да запознае хората с новия начин на гласуване.

Припомняме, че Народното събрание направи промени в Изборния кодекс, според които следващият вот ще се извършва 100% машинно. Хартиени бюлетини са предвидени само в случай на непредвидени ситуации.

Коментари: 0