Държавата отпуска 80 млн. лв. за борбата с Covid-19 до края на 2020 г.

Всеки трети тест за коронавирус е положителен

Държавата отпуска 80 млн. лв. за борбата с Covid-19 до края на 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков

2303 ~ 1 мин. четене

Държавата ще отпусне допълнителни 80 млн. лева за медиците и лечебните заведения, намиращи се „на първа линия“ в борбата с коронавируса. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в неделя.

Новината идва след седмици на скокообразно нарастване на инфекциите от COVID-19 и увеличаващ се натиск върху здравната система. Двуседмичната заболеваемост е над 300 на 100 000 души, посочи Ангелов. Той уточни, че всеки трети тестван гражданин е с положителна проба.

„Новите мерки, които ще приложим до края на 2020 г., за да обезпечим тази реогранизация, са в размер на 80 млн. лева“, уточни министърът.

За укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат по 5 млн. лв. на месец. Личните лекари ще получат по 1000 лв. допълнително. 

В някои от поликлиники в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID отделения. Към тях ще бъдат насочени около 3 млн. лв. За екипа, който работи там, за предвидени по 1000 лв. на човек на месец към заплатата.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства в размер на 15 млн. лв. за антигенни тестове. 

Мерките трябва да бъдат гласувани от Министерски съвет. Най-вероятно утре ще има извънредно заседание на кабинета.  

Подкрепи Economic.bg