София и големите градове разкриват допълнителни COVID зони

Там ще се преглеждат и тестват пациенти със симптоми за коронавирус

София и големите градове разкриват допълнителни COVID зони

Снимка: Economic.bg/Arhiv

884 ~ 1 мин. четене

В София и в някои от по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони в поликлиниките. В тях ще работят лекар, сестра и лаборант, а хората ще могат да получат клиничен преглед и необходимите тестове, според симптомите си. Това е една от мерките, които бяха обявени на извънреден брифинг на здравния министър Костадин Ангелов и столичния кмет Йорданка Фандъкова в неделя. 

Решението идва на фона на рязкото нарастване на заболелите с коронавирус. Днес само в София например са хоспитализирани 1252 души, от които 141 са настанени в интензивно отделение. Трендът към покачване е и причината за разкриването на допълнителните COVID зони.

Това е нещо, което ДКЦ-тата в София могат бързо да организират. Очаквам до края на седмицата поетапно да започне включването и още от сряда първите от тях да са създали нужната организация“, коментира Фандъкова.

За всички медици, работещи в COVID зоните, ще бъдат отпуснати допълнителни финансови средства от държавата. С тях властите се надяват да мотивират лекарите и лаборантите. 

Подкрепи Economic.bg