Джентолини: ЕС ще въведе „данък интернет“ и без глобално споразумение

Еврокомисията ще се стреми към постигане на споразумение до 2020 г.

Джентолини: ЕС ще въведе „данък интернет“ и без глобално споразумение

Снимка: БТА

Европейският съюз (ЕС) планира да въведе данък върху цифровите услуги дори при липса на глобално споразумение за така наречения „данък интернет“, заяви в понеделник новият еврокомисар с ресор икономика Паоло Джентолини, цитиран от Reuters. 

„Първата ми задача ще бъде да видя дали е възможно да се въведе уеб данък на ниво ОИСР/Г-20, тоест на глобално ниво, защото това би било най-ефективното решение“, коментира Джентилони, който е бивш министър-председател и министър на външните работи на Италия. 

По думите му Еврокомисията ще се стреми към постигане на споразумение до 2020 г. „Но ако това не е възможно, мисията ми ще бъде да предложа европейски уеб данък... ние не сме готови да чакаме“, изтъкна още той. 

Джентолини каза, че ще следи още за усилията за хармонизиране на корпоративните данъци между държавите членки и ще преразгледа текущия регламент на Блока относно енергийното данъчно облагане.

Той похвали паричната политика на Европейската централна банка, като добави, че това няма да е достатъчно за противодействие на забавянето на европейската икономика. „Нуждаем се също от икономически и бюджетни политики, които водят до растеж“, смята бъдещият еврокомисар.
Коментари: 0