„Джи Пи Груп“ обвини проектантите за проблемите по „Графа“

Столичният кмет обяви, че няма да приема никакви прехвърляния на отговорност

„Джи Пи Груп“ обвини проектантите за проблемите по „Графа“
„Джи Пи Груп“, компанията изпълнител на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, прехвърли вината за надигането на плочките около трамвайното трасе върху проектанта, а не върху изпълнението на проекта.

„Обектът е приет на 18 декември, така че твърдението, че 10 дни след приключването на ремонта са се появили дефекти, не е вярно. Като изпълнител сме част от един процес, който включва проектиране и избор на материал. В качеството си на изпълнител сме длъжни да изпълним зададения ни проект и го направихме“, заяви пред bTV проектовият мениджър на компанията Георги Гигов. 

Дружеството не приема и наложената от Столична община глоба от близо 280 хил. лв., тъй като дефектът, който столичани забелязаха през уикенда, се дължи „на недостатъците на проекта, не на изпълнението“.

От общината обаче не приемат оправданията на изпълнителя. „Не приемаме оправданията на строителя относно това, че няма никаква вина за изпълненото. На база на това се налага и санкцията, която е в размер на около 280 хил. лв. Назначена е проверка на всички проектни решения, които са взети. Ако са допуснати грешки, проектантите ще си понесат съответните последствия, а именно още глоби“, уточни Даниел Евлогиев от дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столична община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също заяви, че вината е у изпълнителя, а "Джи Пи Груп" може да бъде глобена с общо около 1 млн. лв. „Всеки има право да се защитава. Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект, си носи отговорността. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион“, каза в интервю за БНТ днес столичният кмет.
Коментари: 0