EasyJet с рекордни финансови резултати

Авиокомпанията ще купи 36 нови самолета за близо 4 млрд. долара

EasyJet с рекордни финансови резултати

Британската нискобюджетна авиокомпания easyJet обяви днес годишните си финансови резултати за годината, приключила на 30-ти септември 2015 г.

Пътниците на компанията са се увеличили с 6 % до 68,6 милиона, общо приходите са нараснали с 3.5 % до 4,686 милиона лири.

Печалбата на компанията е нараснала до рекордни нива за пета поредна година, отбелязва ръст от 18 % и възлиза на 686 милиона лири. Възвръщаемостта на инвестирания капитал е достигнала рекордните 22.2 % - увеличение с 1.7 процентни пункта спрямо миналата година. 22 % нарастване в обикновения дивидент ще доведе до изплащане на 219 милиона лири на акционерите.

EasyJet оповести и поръчката на 36 нови самолета Airbus A320 на стойност 3.8 млрд. долара след обявяването на рекордните годишни приходи, съобщават световните агенции.

Машините от следващо поколение ще бъдат доставени и въведени в експлоатация между 2018 г. и 2021 г. Новите А320 ще предложат по-голяма гъвкавост при планирането на полетите, по-бърза замяна на наличните А319, по-ниска цена за поддръжка и запазване на растежа на компанията и след 2019 г., посочват от EasyJet.

Паралелно с обявяването на своите финансовите резултати easyJet съобщи, че ще ускори процесите по използване на софтуерен изкуствен интелект в компанията. Технологията ще спомогне за подобряване на ефективността, намаляване на разходите, увеличаване на приходите и повишаване удовлетвореността на клиентите, чрез по-нататъшно подобряване на редица области, като полетните разписания, надеждността на флота, изборът на бордни продукти (храни и напитки) по време на полет, новата програма за лоялност на авиокомпанията Flight Club.


Изкуственият интелект работи с компютърни програми за анализ на огромни масиви данни – например на 170-те милиона храни и напитки, предлагани годишно във всички полети на еasyJet, на 1,5-те милиарда часове, прелетявани всяка година от компонентите на всички самолети, на 1,3-те милиарда търсения на easyJet.com през последните 12 месеца.

Традиционните компютърни технологии просто отчитат и записват такива данни, докато модерните компютърни решения с изкуствен интелект, започват да използват тези данни с цел предвидимост на бъдещи събития. Например предсказването на отказ на даден компонент, така че да може да бъде заменен по планиран начин, елиминира неочакваната повреда, която би могла да доведе до забавяне на полет. 
Коментари: 0