ЕЦБ предупреди, че икономиката ще измине дълъг път към възстановяване

Според него не трябва да се разчита твърде много на последните икономически данни

ЕЦБ предупреди, че икономиката ще измине дълъг път към възстановяване

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди да не се разчита твърде много на последните икономически данни. Според него новите случаи на заразени с коронавирус в глобален мащаб ще имат влияние върху потребителите и бизнеса за известно време.

 

Би било „неразумно“ да се правят конкретни изводи от не толкова лошото спрямо очакваното представяне през второто тримесечие на еврозоната, което трябва да бъде оценено съвместно с трите месеца до септември, заяви Лейн в публикация в блога, публикувана на сайта на ЕЦБ. Той каза още, че увеличението на коронавирусните инфекции в някои европейски региони, както и в световен мащаб, намалява потребителските разходи и бизнес инвестициите.

„Тези фактори помагат да се обясни защо се очаква на икономиката да ѝ отнеме значително време, за да се възстанови напълно от пандемичния шок и защо е необходима значителна фискална и парична политика“, каза той.

Докато БВП на еврозоната се сви с рекордните 12.1% през второто тримесечие, като продукцията се върна към нива, които не бяха наблюдавани от началото на 2005 г., икономиката се възстанови по-бързо, отколкото се очакваше през май и юни, когато блокирането приключи. ЕЦБ очакваше спад от 13%.

Коментари: 0