ЕК дава €50 млн. за първия резерв от медицинско оборудване в rescEU

Комисията ще финансира 90 % от резерва

ЕК дава €50 млн. за първия резерв от медицинско оборудване в rescEU

Снимка: БТА

448 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия създава първия по рода си стратегически резерв в rescEU от медицински материали. Спешната мярка цели да се помогне както на хората, така и на медиците в страните членки, борещи се с пандемията от COVID-19.
Медицинското оборудване в резерва ще включва консумативи като:
  • медицинско оборудване за интензивни грижи, като например респиратори;
  • лични предпазни средства като маски за многократна употреба;
  • ваксини и терапевтични средства;
  • лабораторни консумативи.

"Здравето на европейските граждани е наша първостепенна грижа. Новият европейски резерв от медицинско оборудване ще подкрепи държавите членки и медицинските служители, изправени пред недостиг на критичните материали", коментира Мария Габриел, комисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

"Първият по рода си общ европейски резерв от спешно медицинско оборудване е израз на солидарността на ЕС в действие. От него ще се възползват всички наши държави членки и всички наши граждани. Взаимната помощ е единственият начин да продължим напред”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Как функционира резервът в rescEU

Резервът ще се намира в една или няколко държави членки, като страната, в която е базиран, ще отговаря за закупуването на оборудването, обясняват от ЕК.

Комисията ще финансира 90% от резерва. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации ще управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на ЕС за резерва възлиза на 50 милиона евро. За 40 милиона евро от тях бюджетните органи трябва да дадат одобрението си.

Освен това чрез съвместната процедура за възлагане на обществени поръчки държавите членки са в процес на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и консумативи, необходими за тестването за коронавирус. Чрез този координиран подход държавите членки са в силна позиция при преговорите с промишлеността относно наличността и цената на медицинските изделия.

Следващи стъпки

След като мярката влезе в сила на 20 март, държавите членки, желаещи да поддържат резерв в rescEU, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от Европейската комисия. Преките безвъзмездни средства покриват 90 % от разходите за резерва, а останалите 10 % се поемат от държавата членка.

rescEU е част от Механизма на ЕС за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита с оглед на по-доброто предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия. С предложението се увеличава резервът от активи на rescEU на Механизма за гражданска защита на ЕС, който вече включва самолети и хеликоптери за борба с пожарите. Посредством Механизма Европейската комисия играе важна роля при координирането на действията при бедствия в Европа и по света.

Когато мащабът на извънредната ситуация надхвърля капацитета за реагиране на дадена държава, тази държава може да поиска помощ чрез Механизма.

Към днешна дата в него участват всички държави — членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От създаването му през 2001 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан в отговор на повече от 330 искания за помощ в ЕС и извън него.
Коментари: 0