ЕК договаря с Лондон преходен срок до пълното напускане

Утвърдените преговорни насоки предвиждат в преходния срок до края на 2020 г. Великобритания да прилага изцяло правото на ЕС, като същевременно не участва в общностните решения

ЕК договаря с Лондон преходен срок до пълното напускане
572 ~ 1 мин. четене
Съветът на ЕС упълномощи днес Европейската комисия да започне преговорите с Лондон по преходния срок до пълното оттегляне на Великобритания от ЕС.

Утвърдените преговорни насоки предвиждат в преходния срок до края на 2020 г. Великобритания да прилага изцяло правото на ЕС, като същевременно не участва в общностните решения. Днешното решение бе прието бързо и очакваме преговорите също да приключат бързо, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства заседанието на Съвета на ЕС.

ЕК ще преговаря европейското законодателство в областта на сигурността да бъде прилагано в преходния срок от Лондон по желание, както и досега. Великобритания следва да остане страна по търговските споразумения на ЕС, сключени по време на прехода, макар че няма да участва в приемането им. В този двугодишен срок британската страна ще остане в митническия съюз и в единния пазар, но няма да може да сключва двустранни търговски споразумения, освен ако не получи разрешение от ЕС.
От март догодина Великобритания повече няма да има представители в институциите на ЕС. Когато бъде преценено, това правило ще допуска изключения и британски представители ще бъдат канени на отделни срещи на равнище ЕС, без да имат правото на глас. 
Коментари: 0