ЕК глоби Qualcomm с €997 млн. за злоупотреба с господстващо положение

Компанията трупа глоби и дела с тревожна скорост

ЕК глоби Qualcomm с €997 млн. за злоупотреба с господстващо положение
Нещата стават все по-зле и по-зле за Qualcomm. Европейската комисия (ЕК) е наложила на компанията глоба от 997 млн. евро (1.23 млрд. долара) за „злоупотреба с господстващо положение на пазара“ в сегмента с LTE чипсетовете, става ясно от информация на сайта Europa.eu. 

„Qualcomm неправомерно изключи конкурентите от пазара на LTE чипсетове за по-дълъг период от пет години, като по този начин засили своето господство на пазара“, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер. Тя изтъква, че американската компания е платила милиарди на ключов клиент в лицето на Apple. На практика Qualcomm намали значително цените и принуди производителя на iPhone да не купува от нейните съперници.

Глобата идва на фона на дългогодишната вражда между Qualcomm и Apple. Припомняме, че през 2011 г. двете компании подписаха споразумение, според което играчът от Купертино се ангажира да ползва чиповете на американския производител. Впоследствие договорката бе удължена до 2016 г. Към края споразумението започнаха да се появяват съобщения, че Apple проучва възможностите в следващите iPhone да не използва чипове на Qualcomm. 

Тогава двете компании вече бяха въвлечени в задълбочаваща се съдебна битка, след като производителят на мобилни устройства обвини доскорошния си партньор в налагането на „ограничаващи мерки и прекалено високи лицензионни такси“. Впоследствие Qualcomm скочи срещу Apple, че нарушава патентите. 

В последно време Qualcomm трупа антимонополни глоби и съдебни дела с тревожно висока скорост. През 2015 г. бе глобена с 975 млн. долара в Китай, а през 2016 г. бе заплашена с 854 млн. долара от Южна Корея. През октомври 2017 г. тайванската Комисия за справедлива търговия наложи глоба от 774 млн. долара на компанията отново за злоупотреба с господстващо положение. 
Коментари: 0