ЕК ни върна програмата за рибарство с 271 забележки

Комисията препоръчва управляващият орган на програмата да е Министерството на земеделието, а не Агенция по рибарство

ЕК ни върна програмата за рибарство с 271 забележки

Европейската комисия (ЕК) върна на България бъдещата програма за рибарство с 271 забележки. Една от тях е предложението на страната ни рибари да развиват круизен туризъм, позовавайки се на изследване за потенциала на черноморското крайбрежие, направено от ЕК, пише „Труд“.

Отговорът на Брюксел е, че в изследването круизният туризъм е само възможност, а и то е предназначено за сектор „Туризъм“, а не за „Рибарство“.

Вчера от Агенция по рибарство обявиха, че този вид туризъм е включен в мярката „диверсификация на основните рибарски дейности“ и не дадоха повече коментари по темата.

Брюксел пита още защо страната ни иска с европари да развива рибарство в райони като Националния парк Централен Балкан, Розовата долина и лозови масиви, които се субсидират по Програма за развитие на селските райони.

ЕК не е съгласна и с идеята за субсидирано рибовъдство във вецове. Комисията препоръчва управляващият орган на програмата да е Министерството на земеделието, а не Агенция по рибарство, както сме предложили.

Междувременно се оказа, че програма „Рибарство“ не е писана от Изпълнителната агенция по рибарство, а от наета от нея частна фирма – консорциум между „Елана Инвестмънт“ и „Сиела Норма“, който е получил 290 000 лв. Информацията е потвърдена от Агенцията по рибарство с оправданието, че тогава шеф на ведомството е бил Драгомир Господинов, а консорциумът е избран с обществена поръчка.

Коментари: 0