ЕК отпуска 6 млн. евро на българските фермери

Първоначално предвидената помощ беше 3 млн. евро

ЕК отпуска 6 млн. евро на българските фермери

Помощта, предвидена за фермерите в ЕС от Европейската комисия, е в размер на 420 милиона евро, като 6 милиона евро от тях са предвидени за България, съобщават от комисията. В сектора търпят загуби заради руското ембарго, които според последни данни се изчисляват на 51 млн. евро.

Днес европейският комисар на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган представи пред ресорните министри от ЕС обявения миналата седмица помощен пакет за европейските фермери на обща стойност 500 милиона евро. Той включва отпускането на помощи в размер на 420 милиона евро, които са разпределени по честен, целенасочен и ефективен начин, за да бъдат разрешени проблемите в млекодобивния сектор и свиневъдството, заяви Хоган.

На страните членки в ЕС се дава възможност за максимална гъвкавост при използването на помощта. Другите мерки от пакета включват нова схема за частно складиране на млечни продукти и свинско месо и възможността за кандидатстване за директни плащания.

Припомняме, че първоначално помощта за България бе 3 млн. евро, но българската делегация я отхвърли като недостатъчна и поиска повече средства. Миналата седмица министрите на земеделието от ЕС не успяха да се разберат за разпределението на 500 млн. евро помощи между млекопроизводителите от 28-те държави. На срещата беше решено преговорите да продължат тази седмица.

Европейската комисия предложи въпросния пакет от мерки след серия протести на бранша в Брюксел и Париж, заради спада на изкупните цени на млякото. Сумата от 500 млн. евро не е нова, а идва от спестени средства в буфери на европейския бюджет. Една от мерките е ранно авансово плащане на до 70 % от субсидиите още от 16 октомври.

Коментари: 0