ЕК: Пътищата в България са най-смъртоносни в ЕС

Драстично са намалели жертвите в Гърция, Дания и Португалия

ЕК: Пътищата в България са най-смъртоносни в ЕС
3701 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия публикува данни за опасността на пътищата в страните-членки на съюза за 2015 г. България и Румъния делят първото място по най-голям брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. У нас и в северната ни съседка са се падали по 95 жертви на пътни инциденти през миналата година.

След нас се нарежда Латвия с 94 загинали. Челната тройка в мрачната класация е с почти двойна „преднина” пред средните нива за ЕС – 51,5 загинали при катастрофи на милион жители, предаде bTV.

Според данните на ЕК най-безопасни са пътищата на Малта, Швеция и Холандия.

В Румъния за 5 години броят на жертвите по пътищата е намалял с 21%, спадът в България за този период е едва 12%. И в двете страни обаче има увеличение на жертвите с 4% спрямо 2015 г.

Като цяло в ЕС тенденцията е към понижаване на броя на загиналите по пътищата. Най-впечатляващо е в Гърция, Дания и Португалия – с над една трета по-малко жертви.

През 2015 г. 26 000 души са загубили живота си по пътищата на ЕС, като броят им е с 5000 по-малък спрямо 2010 г. Въпреки това на равнище Европейски съюз няма значително подобрение в сравнение с 2014 г. Освен това над 135 000 души са получили сериозни наранявани при ПТП-та през миналата година, като масово те са били пешеходци или велосипедисти.

Еврокомисарят Виолета Булц призова страните-членки да положат повече усилия по отношение на правоприлагането и провеждането на кампании. По думите й това може и да има своята цена, но тя е нищожна в сравнение със социалната цена на нараняванията и смъртните случаи в резултат от пътнотранспортни произшествия - 100 млрд. евро.

Коментари: 0