САЩ праща танкова бригада срещу „руска агресия“

Тя ще бъде позиционирана в Източна Европа

САЩ праща танкова бригада срещу „руска агресия“
4070 ~ 2 мин. четене

САЩ смята да разположи бронетанкова бригада в Източна Европа на ротационен принцип от февруари 2017 г. като част от усилията за възпиране на евентуална руска агресия, предаде France Presse.

Пентагона излезе с изявление, в което казва, че ротациите ще бъдат непрекъснати и ще позволят постоянно бронетанково присъствие и подобряване на обучението и ученията със съюзниците.

През февруари Вашингтон обяви, че е готов от 2017 г. да увеличи 4 пъти разходите за засилване на американското военно присъствие в Европа. Те ще достигнат 3,4 млрд. долара. НАТО и Пентагонът вече са споменавали за разполагането на бронетанковата бригада на ротационен принцип в Източна Европа, но досега нямаше точни данни кога ще се случи това.

Бронетанковата бригада ще се състои от 4200 войници с танкове и бронирани машини, а американската сухопътна армия ще разполага постоянно с три бойни бригади в Европа. В случай на конфликт трите бригади, заедно с предварително складираната техника, ще могат бързо да сформират пълна дивизия, предвиждат плановете на Пентагона, пише БТА.

В Европа има общо 62 500 войници от всички родове на американската армия. От пролетта на 2014 г. НАТО предприе серия от мерки за успокояване на съюзническите страни от Източна Европа, включително откриване на логистични центрове, промяна в позициите на техниката, изпращане на изтребители в балтийските страни и разполагане на повече кораби в Балтийско и Черно море.

Москва постоянно предупреждава да не се разполагат за постоянно значителни съюзнически сили по нейната граница. Тя смята това за противоречащо на договора между Русия и НАТО, подписан през 1997 г.

Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушков днес заяви за руския тв канал "Россия 24", че Москва няма да наблюдава пасивно засилването на военното присъствие на САЩ в Европа, предаде ТАСС. Той предупреди, че Русия ще вземе всички необходими според нея военни мерки, за да компенсира това "с нищо неоправдано засилено присъствие", и добави, че отговорът й ще бъде "напълно асиметричен".

Коментари: 0