ЕК: Прекъснати са плащанията по 2 мерки по ПРСР

Причината са съмнения относно тяхното приложение

ЕК: Прекъснати са плащанията по 2 мерки по ПРСР

Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове. Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа така, както са планирани. Това заяви говорителят на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио във връзка с постъпили запитвания в Европейската комисия от редица български медии по отношение на актуалното състояние на Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ЕК.

Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период.

Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап. В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура.

Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура, подчерта Росарио. И добави, че сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което е представено в някои медии.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има нарушения с евросредства в земеделието, ЕК извършва проверка и правителството е поканено на 12 октомври на среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на ситуацията. Според Нинова над 1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони няма да бъдат възстановени и ще се наложи покриването им с нов заем. По думите й имало „грешки в обществените поръчки“.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и зам.-министър Васил Грудев отрекоха тези твърдения и посочиха, че средствата се изплащат по план. Същото потвърди и ЕК след запитвания, отправени от нея от журналисти.

Коментари: 0