EK ще представи докладите за върховенството на закона в ЕС през септември

Наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите за обсъждане в търсене на общ подход

EK ще представи докладите за върховенството на закона в ЕС през септември

Марош Шефчович, зам.-председател на Комисията

Снимка: Wikipedia

348 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия запазва намерението си през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС. Това заяви зам.-председателят на Комисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси, цитиран от БТА.

По неговите думи наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите за обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване.

„ЕК разговаря с държавите и съгласува с тях подготовката на докладите“, поясни той.

Шефчович съобщи, че се очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от
Covid-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения.

Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. Тя добави, че днес министрите са разговаряли за съгласуваността в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.

Коментари: 0