ЕК ще проучва ефектите от въвеждане на единни зарядни устройства

Намеренията за въвеждането на общи зарядни бяха заявени официално преди десетилетие

ЕК ще проучва ефектите от въвеждане на единни зарядни устройства

Снимка: Pixabay

744 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия (ЕК) планира да проучи нуждите и икономическите ефекти от въвеждането на единни зарядни устройства за мобилни устройства. Това каза комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер, цитирана от EurActiv. Инициативата идва на фона на липсата  на напредък по постигането на тази цел, която бе заложена преди много години. 

„Имайки предвид незадоволителния прогрес по този доброволен акт, ЕК скоро ще започне проучване на въздействието, за да оцени цената и ползите от различните други опции“, коментира Вестегер в отговор на въпрос на евродпеутати. 

Еврокомисията настоява за въвеждането на общо зарядно устройство от цяло десетилетие насам.  Причината се крие не само в алармираното от потребителите неудобство, но и в регистрираните данни за електронни отпадъци, които годишно възлизат на около 51 000 тона. 

Буксите за зарядните се смениха многократно през годините, а днес клиентите на iOS и Android устройства продължават да използват различни. 

Под натиска на ЕС  14 компании, сред които Apple, Samsung, Huawei и Nokia, през 2009 г. подписаха доброволен меморандум за разбирателство по този въпрос, съгласявайки се да хармонизират зарядните устройства за бъдещите си устройства. Той обаче изтече през 2012 г., като някои от играчите подписаха писма за намерение през 2013 и 2014 г.  

Към днешна дата липсва явен напредък, а ЕС недоволства от статуквото. Тъкмо затова Комисията е решила да направи анализ на въздействието. 


Подкрепи Economic.bg