Екологичните коли стават с €2000 по-евтини в Букурещ

Градските власти ще субсидират и покупката на високоефективни домакински уреди

Екологичните коли стават с €2000 по-евтини в Букурещ

Снимка: Pixabay

Властите на румънската столица ще предоставят общо 5000 ваучера на стойност €2000, за да насърчат гражданите да си купуват екологични автомобили. Ваучерите ще важат за покупка на нови коли от стандарт Евро 6, коли, които не са дизелови, хибриди и електромобили.

Според новата стратегия на Букурещ за премахване на силно замърсяващите превозни средства от пътищата, ваучер ще се дава единствено при връщане на употребяван автомобил. Също така ще се субсидира купуването на енергийно ефективни домакински уреди, пише местното издание Business Review.

От новата програма могат да се възползват както пълнолетни граждани на Букурещ, така и компании, чиято централа е в града. За гражданите е важно да са собственици на стария автомобил, който подлежи на връщане, както и да нямат големи дългове към местната или национална власт.

Общината на румънската столица е представила и специално приложение, което ще позволи на общо 6000 участника да се регистрират за еко-ваучер. Когато бъде достигната тази цифра, програмата ще спре да приема регистрации и ще започне проверка кой има право на субсидия. Ще бъдат отсети първите 5000 подходящи кандидати, според реда им на регистриране.

Коментари: 0