Екоминистърът смята, че Бургас е в бедствено положение

За няколко месеца водата от язовир "Камчия" предназначена за Варна, ще отива към Бургас

Екоминистърът смята, че Бургас е в бедствено положение

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заяви, че иска в Бургас да бъде обявено бедствено положение, за да може във възможно най-кратки срокове местното ВиК-дружество да предприеме мерки за справяне с очертаващото безводие. Това стана ясно днес от срещата между министърът на околната среда и водите Емил Димитров със зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков, кмета на Бургас Димитър Николов, кмета на Варна Иван Портних и директора на Вик-Бургас Ганчо Тенев.

По време на срещата са били обсъдени бъдещите мерки, с които проблемът с водоснабдяването за целия Черноморски регион да бъдат разрешени.

Веднага след искането на МОСВ се появиха критики, че подобна процедура е с цел избягване на закона и да се усвоят предвидените 60 млн. лв. за справяне с кризата без търг и конкурс.

"Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно", реагира в социалните мрежи Владислав Панев от "Зелено движение".

На срещата Емил Димитров заяви категорично, че водна криза в Бургас няма да има, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Първо, намерил съм механизъм, по който следващата година всички земеделци да получат на 100% вода, тъй като досега бяхме успели на 75%. По този начин няма да има водна криза в България. Другото решение, което трябва да приведем в действие, е максимално бързо да направим връзката между язовирите „Порой” и „Ахелой”, да резервираме съответните количества вода и догодина, както се казва, никой от региона няма да усети, че е имало безводие”, заявява министър Димитров. Той посочи, че за целта е направен план за действие между различните институции и местни власти.

Той заяви, че е разписал графика за месец декември, в който се определя използването на водата, като е наложил известни ограничения.

„Образно казано Варна ще се лиши от водата на яз. „Камчия”, за да прояви солидарност към Бургас. Няколко месеца вода, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас. Ще резервираме вода в язовир „Порой”, която да стигне за няколко месеца. И разбира се, ще приведем в изправност язовир „Ахелой”, посочи още екоминистътър.

Кмета на Бургас Димитър Николов заяви, че е много благодарен на кмета на Варна за помощта и солидарността в подобна тежка ситуация. Той заяви, че Вик-Бургас ще се справи с това предизвикателство в много кратки срокове. Николов добави, че иска местното ВиК да има по-големи правомощия, защото цялата отговорност е насочена върху него.

Емил Димитров подкрепи Николов, че само местното дружество може да се справи с кризата.

 „Имат указания как да ремонтират стената, кулата и други съоръжения. Искаме най-хубавото за гражданите”, пояснява той.

За да могат двата язовира да се използват като резервни източници за вода е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции.

Но по последни данни в язовир "Камчия", който снабдява с вода Бургас, Варна и още няколко по-малки населени места, включително и курорти по Южното Черноморие, има 108.5 млн. кубика вода при капацитет 233.5 млн. кубика. Полезният обем, който може да се използва за водоснабдяване обаче е само 32.590 млн. кубика и при сегашната консумация водата ще стигне едва до май следващата година, пояснява Панев.

Миналата седмица Емил Димитров поиска спешна среща с министрите и с министър-председателят Бойко Борисов, за да намерят решение на водната криза. След изсулваше в парламента, той получи и среща с Борисов, на която той получи пълната му подкрепа и обещание за финансова подкрепа.  

 

Коментари: 0