Експерт: С арестите на олигарсите се прави ревизия на прехода

„Независимо кой е на власт, всеки има група олигарси, които започват да стават привилегировани“, смята Тихомир Безлов

Експерт: С арестите на олигарсите се прави ревизия на прехода

Снимка: bTV

С акция „Олигарх“ се прави някаква ревизия на прехода. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който коментира последния показен арест на бизнесмени – този на семейство Баневи, които в петък бяха задържани в Ница. Двамата бяха арестувани заради разследване на приватизираното и после фалиралото предприятие „Полимери“. Прокуратурата започна досъдебно производство за пране на пари, данъчни измами и присвоявания.

„Независимо кой е на власт, всеки има група олигарси, които започват да стават привилегировани – дали ще им купувате дупките или ще им давате ТЕЦ-ове, това е част от играта“, обясни Безлов. „Ако говорим за семейство Баневи, това е класическият фонд за масова приватизация. Масовата приватизация е най-голямото разпределение на активи и практически най-класическата измама, защото милиони хора си вложиха боновите книжки във фонда“ допълва той. 

По негови думи мутрите взимат със сила това, което искат, а олигарсите го правят през политиците. Безлов посочи, че ползата от ареста би била усещане за справедливост. „Има десетки процеси, но няма присъди“, акцентира той.
Коментари: 0