Енергийният регулатор излиза на свободния пазар на ток

КЕВР смята, че така ще пести по 5000 лв. на година

Енергийният регулатор излиза на свободния пазар на ток
3737 ~ 1 мин. четене
До края на 2016 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предстои да обяви обществена поръчка за доставчик на електрическа енергия от свободния пазар. Това обяви пред журналисти председателят на регулатора доц. Иван Иванов. 

„По този начин  КЕВР дава  своя принос българските потребители да обсъдят внимателно и да направят своя информиран избор за възможностите, които разкрива либерализацията на електроенергийния ни пазар“, каза Иванов.

Според него изборът на доставчик е право, а не задължение и всеки потребител следва да анализира офертите на търговците и да вземе решение, съобразно профила на потреблението си и очакваните ползи.

Направените разчети показват, че решението за доставка на електроенергия от свободния пазар е оправдано за регулатора, тъй като в резултат на това разходите за издръжка на КЕВР се очаква да намалеят с около 5000 лв. на година. 

„За всяка организация на бюджетна издръжка спестяването на подобен разход е от голямо значение и нашата преценка е, че това е една добра възможност. По този начин осигуряваме допълнителен ресурс за повишаване на нашия експертен капацитет, с което изпълняваме още по-добре възложените ни функции в служба на обществото“, подчерта председателят на КЕВР.
Подкрепи Economic.bg