Ericsson обвини Европа, че бави внедряването на 5G

Спектърът и регулациите поставят в опасност навлизането на новите мрежи

Ericsson обвини Европа, че бави внедряването на 5G

Снимка: БТА

372 ~ 2 мин. четене
Спектърът и регулациите, а не наличието на оборудване и технологии, поставят в опасност внедряването на 5G в Европа. Това казва в своя блог публикация изпълнителният директор на Ericsson Борж Екхолм, цитиран от Telecompaper. Той изтъкна, че неговата компания има необходимите ресурси и готовност да пусне 5G, но европейските клиенти са изправени пред голяма несигурност. 

Изказването на Екхолм идва на фона на глобалния натиск върху лидера в телекомуникационното оборудване Huawei и другата водеща китайска компания ZTE. Страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия вече забраниха използването на марките в бъдещите си мрежи, такова решение обмислят и някои европейски правителства. 

Huawei е производител номер едно на телекомуникационно оборудване и доскоро считан за най-логичния избор при изграждането на 5G инфраструктура. Глобалната офанзива срещу компанията насочи вниманието към нейните конкуренти. Освен китайските играчи, на сцената са и европейските Nokia и Ericsson, за които обаче анализаторите предупреждават, че не са толкова напреднали технологично. Съществува и съмнението, че без Huawei и ZTE, индустрията няма да смогне да пусне навреме мрежите от ново поколение. 

Международната асоциацията на телекомите GSMA вече предупреди, че въвеждането на 5G в Европа може да бъде ограничено и забавено, ако правителствата решат да спрат достъпа до някои доставчици на мрежово оборудване. 

Главният изпълнителен директор на Ericsson отхвърли тези опасения, заявявайки, че неговата компания има възможностите и капацитета да посрещне бързото нарастване на пазарното търсене за 5G. „Докато някои говорят само за 5G, Ericsson вече го прави“, казва той.

По негови думи компанията вече има сключени сделки с десет компании, останали анонимни. Налице е и меморандум за разбирателство с още 42 оператора. Екхолм изтъква и че Ericsson е изключително активна в процеса по стандартизиране на новите мрежи. 

Проблемът в Европа не е в това, че доставчиците на услуги нямат достъп до подходящите технологии. Липсата на спектър, високите такси за радиочестотен спектър и тромавата регулация блокират напредъка, смята главният изпълнителен директор на Ericsson. В повечето европейски страни търговете на радиочестотния спектър все още не са проведени. Това поставя много клиенти в ситуация на несигурност относно инвестиционните планове на компаниите, посочва още той. 

Екхолм също така подчертава, че сигурността е вградена в 5G стандартите, а повечето производители изпитват софтуера още от фазата на разработване. Той изрази съмнения относно предложенията на GSMA и някои оператори за разработване на нови европейски протоколи за тестове за сигурност и сертифициране на мрежи, за да се отговори на сегашните опасения на властите. Според Екхолм това може да забави иновациите и да повиши разходите. 
Подкрепи Economic.bg