ЕС даде последен шанс на Гърция

Атина има 2 дни да представи конкретен план за реформи, иначе я очаква Grexit

ЕС даде последен шанс на Гърция

Гръцките управляващи имат 2 дни, за да представят убедителен писмен план за оставане в еврозоната. За да бъде допусната отново на масата на преговорите за финансова помощ, Гърция най-късно до четвъртък трябва да представи план за реформи на кредиторите си, заяви след срещата на върха на Еврозоната председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БГНЕС.

Ултиматумът към премиера Алексис Ципрас изтича в неделя, когато в Брюксел ще заседават всички 28 държавни ръководители от ЕС. 

Това е най-критичният момент в историята на ЕС, каза Доналд Туск, който вече не изключва банкрут на Гърция, фалит на банките и страдания за народа. „Крайният срок изтича тази седмица. Нямам съмнение, че ако не постигнем консенсус, това ще се отрази на цяла Европа и в геополитически аспект. Ако някой има илюзии, че това не е така, той е наивен.“

Вместо обещание за отписване на дълга, министър-председателят на Гърция беше отпратен от Брюксел със задача да подготви черно на бяло какви мерки е готов да предприеме, за да реформира икономиката си в замяна на свежи пари от фонда за спасяване на нестабилни еврочленки.

Ципрас е обещал да изпрати предложението до часове. „Видях, че всички мои колеги ясно разбират, че това не е гръцки, а европейски проблем“, съобщи той на излизане пред журналисти.

Гърция се нуждае от програма за помощ в продължение на години, за да се избегне излизане от еврозоната, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

Имаме нужда от многогодишна програма, която продължава много отвъд това, което обсъждахме все още преди 10 дни, заяви Меркел, която очаква много подробни предложения за реформи от гръцките власти до четвъртък.

Условията за нов спасителен заем ще са по-тежки от досегашните и от тях зависят всякакви бъдещи разговори за намаляване на гръцкия дълг, стана ясно от думите на германския канцлер.

Тази вечер много от присъстващите на масата, включително и аз, казахме, че орязване на дълга няма да има – фактически това би било спасителна финансова помощ против правилата на еврозоната“, категорична бе Меркел.

„Само чудо“ може да предотврати излизането на Гърция от еврозоната, обяви премиерът на Холандия Марк Рюте.

„Ако гръцкото правителство не представи струващи си предложения за реформи и съкращаване на разходите, то страната ще се окаже в още по-сложна ситуация, отколкото сега“, отбеляза той. Министър-председателят подчерта, че е особено разочарован от факта, че „до този момент от Атина не са дошли конкретни предложения“.

„Остава все по-малко време“, каза Рюте. Според него с действията си гръцките власти застрашават интересите на собствения си народ.

Европейската комисия е подготвена за всички сценарии – със сделка или без, каза нейният председател Жан-Клод Юнкер. „Имаме сценарий за гръцки изход от еврозоната, подготвен в детайли. Не го искам, но не мога да го предотвратя, ако Гърция не стори необходимото“, заяви той.

В петък искането на Гърция ще се разгледа от еврогрупата, а в неделя отговорът ще бъде даден от всички 28 държавни ръководители в ЕС, включително и българския премиер Бойко Борисов, предаде БНР.

„Сегашната ситуация засяга България, Румъния и другите. Би било нечестно спрямо онези, които не са членове на еврозоната, да ги изключваме от дискусиите“, подчерта председателят на ЕК.

От началото на гръцката криза преди 5 г. досега всички решения за еврозоната бяха обсъждани единствено от нейните 19 страни-членки, без участието на другите 9 държави в ЕС, които не използват общата валута.

Председателят на ЕК обяви, че въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция. „Проблемът с преструктурирането на дълга може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите“, подчерта Юнкер. 

Гърция иска да бъде опростен сериозен процент от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина са в размер на 315 млрд. евро – над 175% от БВП на страната.

Коментари: 0