ЕС: Финансовият сектор е готов за твърд Brexit

Според зам.-председателите на ЕК не се наблюдава финансова нестабилност заради излизането на Великобритания от Блока

ЕС: Финансовият сектор е готов за твърд Brexit

Финансовите институции имат реалистични очаквания как ще обслужват клиенти от Европейския съюз, след като Великобритания напусне Блока  догодина. Въпросните институции също така могат да се справят, ако се стигне до т.нар. „твърд” Brexit без споразумение между Лондон и Брюксел.

Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от агенция Reuters. Той подчерта, че думите му, че ЕС се подготвя и за твърд Brexit, не трябва да бъдат възприемани от Лондон за заплаха.

„Би било напълно безотговорно да създадем атмосфера да можем да кажем: не се безпокойте, всичко ще стане добре и гладко. Защото просто не знаем дали ще стане така”, коментира Катайнен. По думите му Брюксел е предупредил финансовия сектор да се подготви както за „мек”, така и за „твърд”, Brexit, въпреки че целта на ЕС е да постигне търговско споразумение с Великобритания, което да действа след излизането ѝ от Блока.

„Обратната връзка от финансовия сектор, че те са готови, разсъждават реалистично да не поемат прекален риск, тъй като техният дълг е да служат на клиентите си”, каза още зам.-председателят на ЕК.

Другият вицепредседател на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че не наблюдава никаква финансова нестабилност заради Brexit.

Коментари: 0