Криптовалутите се сринаха в сряда заради призив за регулации

Bitcoin се срина до под $10 000, другите по-големи валути също се понижиха

Криптовалутите се сринаха в сряда заради призив за регулации

Снимка: Pexels

Най-популярната криптовалута bitcoin се понижи с около 1 000 долара в сряда и отново се срина под нивото от 10 000 долара. Според данните в CoinDesk цената ѝ е поевтиняла до 9 494 долара, след което отново е започнала да се повишава. 

По-любопитното е, че повечето от другите големи дигитални валути като Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash и Litecoin също претърпяха спад вчера. Общата им пазарна капитлизация се понижи до около 400 млрд. долара, като три дни по-рано тя достигаше до над 470 млрд. долара. 

Динамиката в курса на криптовалутите не е изненада за никого, тъй като една от основните им характеристики е именно тяхната нестабилност. Този път обаче световните медии смятат, че една от причините за понижението от сряда е пряко свързана с опита на Комисията по ценни книжа и борси в САЩ (SEC) да инициира налагането на регулация върху крипто парите. 

Вчера организацията официално поиска борсите за криптовалути да започнат да се регистрират в нейните списъци. В изявление до медиите се посочва, че ако една платформа предлага търговия с цифрови активи и обмен, тя трябва да се впише в SEC. В текста се споменава за „потенциално незаконни“ системи, които заблуждават потребителите. 

Напъните за затягане на регулацията доведоха до въпросния срив в курса на криптовалутите, смятат наблюдателите на пазара. 
Коментари: 0