ЕС обмисля да поднови санкциите срещу Русия

Облекчаване на западните санкции може да се очаква след две-три години

ЕС обмисля да поднови санкциите срещу Русия
3611 ~ 2 мин. четене

Ръководителите на правителствата на страните от ЕС искат да удължат санкциите срещу Русия. Те ще обсъдят това на срещата на върха, която ще се състои през декември, съобщава Bloomberg.

Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепя разширяването на санкциите, твърди изданието, позовавайки се на германския бизнес вестник Handelsblatt. Според вестника, който от своя страна се позовава на анонимни длъжностни лица в ЕС и на германското правителство, санкциите могат да бъдат облекчени само в случай, че Минските споразумения бъдат напълно изпълнени и след разполагането на международни наблюдатели на руско-украинската граница.

По-рано официален представител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че по време на срещата на министър-председателя и на германския канцлер Ангела Меркел, двамата лидери са се споразумели да поддържат санкциите срещу Русия до пълното прилагане на Споразумението от Минск.

През октомври, президентът на Украйна Петро Порошенко каза, че е необходимо удължаване на санкциите срещу Русия в случай на неизпълнение на Минските споразумения. Според прогнозите на бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин, облекчаване на западните санкции може да се очаква в бъдещите до две-три години.

Според няколко медии, решението за удължаване на санкциите срещу Русия може да бъде взето по време на следващата среща на върха на ЕС официално насрочена за 17-18 декември, пише РИА Новости.

Отбелязваме, че валидността на икономическите санкции, наложени от ЕС срещу Русия заради ситуацията в Украйна изтичат в края на януари 2016 г. Разширяването на ограничителните мерки, трябва да бъде одобрено от всички 28 страни членки на ЕС. Главното условие за вдигане на санкциите трябва да се извърши преди края на 2015 г. Русия неколкократно пъти отрече всякакво участие в конфликта в югоизточната част на Украйна, Москва многократно е настоявала за пълното прилагане на споразуменията от Минск.

Подкрепи Economic.bg