ЕС показа с карти как Джонсън лъже за митническите проверки след Brexit

Те показват къде точно ще се извършват проверките на стоки между Северна Ирландия и Великобритания, въпреки че Джонсън твърдеше, че няма да има такива

ЕС показа с карти как Джонсън лъже за митническите проверки след Brexit
5850 ~ 2 мин. четене
Европейският съюз изготви карти, които показват къде ще се извършват нови митнически проверки между Северна Ирландия и Великобритания след Brexit, въпреки че Борис Джонсън многократно настояваше, че няма да има такива проверки.

Премиерът настоя, че след Brexit няма да има нови проверки на стоки, преминаващи между Северна Ирландия и Великобритания, въпреки че се съгласи да приложи тези нови проверки в сделката за Brexit, която той договори с ЕС.

Днес Европейската комисия публикува слайдшоу, което включва две карти, които предоставят примери за това в кои случаи и къде тези митнически проверки на стоки ще се извършват между Великобритания и Северна Ирландия в двете посоки.

На първата карта е показано как стоки минават през Ирландско море от Ливърпул до Белфаст. Те показват, че от митническите органи на Обединеното кралство ще се очаква да прилагат правилата на ЕС по отношение на входящите стоки, съгласно Споразумението за оттегляне, и да извършват всички необходими проверки. Ще се извършват проверки и на живи животни, животински продукти и растения, а вносителите ще трябва да попълват декларационни форми.Втората карта описва стоки, които се движат в обратна посока. Стоките, които се изнасят от Северна Ирландия за Великобритания, подлежат на декларационни формуляри, докато някои проверки вероятно ще се изискват и при пристигане във Великобритания.Борис Джонсън неведнъж е казвал, че няма да се изискват подобни проверки, след като Великобритания напусне ЕС следващата седмица, въпреки че Министерството на финансите е признало, че някои ще бъдат необходими. 

Когато износител от Северна Ирландия попита британския премиер дали бизнесът му ще трябва да попълва допълнителни формуляри след Brexit, премиерът отговори: „Абсолютно не“.

Той добави, че ако някой бизнес бъде помолен да попълни такива документи, те трябва да се обадят на "Даунинг стрийт" и Джонсън ще ги „насочи да хвърлят тази бланка в кошчето“.

Европейската комисия публикува слайдшоуто, след като днес председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел подписаха документа за оттегляне, който определя условията за развод на Великобритания и ЕС. 

Вчера и кралицата подписа закона за Brxit, приет от британските депутати, и това проправи пътя на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари.

След 1 февруари страната ще навлезе в 11-месечен преходен период, в който действително остава член на ЕС и ще се опита да договори сделки за свободна търговия.
Коментари: 0