ЕС удължи с година санкциите срещу Русия

До 23 юни 2021 г.

ЕС удължи с година санкциите срещу Русия

Снимка: Pixabay

852 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз удължи ограничителните мерки срещу Крим и Севастопол за година като част от политика за недопускане на обединението на полуострова с Русия, се казва в изявлението на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС.

Според документа санкциите са удължени до 23 юни 2021 г.

На 11 юни посланиците на държавите-членки на ЕС се съгласиха да удължат ограничителните мерки срещу Русия по отношение на Крим. Решението се формализира чрез „писмена процедура“ без обсъждане.

Европейският съюз наложи санкции срещу Русия във връзка със събития в Украйна през 2014 г. 

Политиката за санкции на ЕС включва три независими посоки: визови ограничения срещу руските граждани, икономически секторни санкции срещу редица руски държавни компании в областта на петрола, отбраната и финансовите сектори, както и ограничителни мерки срещу Крим. Първите два блока санкции се подновяват веднъж на шест месеца, докато мерките срещу Крим - веднъж годишно.

Санкциите срещу Крим включват забрана на вноса на всякакви кримски стоки в ЕС и на всякакви европейски инвестиции на територията на Крим, включително придобиване на недвижими имоти, финансиране на предприятия и предоставяне на услуги, като например туризъм. На европейските кораби е забранено да влизат в пристанищата на Крим, а на въздухоплавателните средства е забранено да кацат на кримските летища, с изключение на извънредни ситуации. Износът на стоки и технологии в областта на транспорта, телекомуникациите, енергийния сектор, производството на нефт и рафинирането на нефт и природните ресурси е забранен за Крим, както и предоставянето на всякакви технически услуги на компании, работещи в тези сектори.
Подкрепи Economic.bg