ЕС удължи с една година санкциите срещу Крим

Срокът на досегашните ограничителни мерки трябваше да изтече на 23 юни

ЕС удължи с една година санкциите срещу Крим

Министрите на външните работи на страните-членки от Европейския съюз без обсъждане удължиха с една година действието на санкциите срещу Крим, съобщава агенция РИА Новости. Срокът на досегашните ограничителни мерки трябваше да изтече на 23 юни тази година.

В решението на Съвета на ЕС е отбелязано, че санкциите са удължени „в отговор на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол (град на югозападното крайбрежие на Кримския полуостров) към Русия”.

От Съвета напомнят, че „мерките са ограничени до териториите на Крим и Севастопол” и забраняват на граждани и разположени в страна от ЕС компании да внасят продукция от Крим, да инвестират в икономиката на полуострова, да предлагат туристически услуги и да изнасят определени стоки и технологии в сферите на транспорта, телекомуникацията и енергетиката. Износните стоки също не трябва да са свързани с добив и преработка на нефт, газ и други полезни изкопаеми.

Санкциите срещу Крим за първи път бяха въведени през юни 2014 г. Ограниченията започнаха със забрана за внос в ЕС на стоки без украински сертификати, а по-късно Брюксел ограничи вноса в Крим на значителен брой стоки от Блока и изцяло забрани инвестициите в икономиката на полуострова.

Освен това САЩ и ЕС въведоха персонални санкции срещу редица депутати от Крим. От Вашингтон неведнъж заявиха, че ще оставят санкциите в сила до тогава, докато полуостровът се намира под контрола на Русия.

Крим отново стана руски регион след референдум, проведен след държавен преврат в Украйна. За присъединяване към Русия гласуваха повече от 95% от гражданите на полуострова, припомня руската агенция.

Коментари: 0